Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свети Йоан Кръстител загива, преди да види чудото на Възкресението

Снимка: http://www.pravoslavieto.com

На 7 януари Българската православна църква почита Свети Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан.

Свети Йоан е назован още Предтеча, защото предрича идването на Христос на Земята и подготвя пътя на Месията с проповедите си. Православната църква отбелязва празника му след най-важното събитие от дейността на светеца - кръщаването на Христос. Свети Йоан е последният от пророците и пръв от последователите на Христа. Подобно на Моисей, който води народа си към Обетованата земя, но не влиза в нея, Йоан проповядва за Христос и загива преди да види чудото на Възкресението. Паметта на Кръстителя се чества няколко пъти пред годината, най-тържествено на 7 януари.

Името Иван е славянската форма на Йоан, което в превод от иврит означава "божия благодат". Днес имен ден имат над 371 хиляди българи. Иван и сродните имена са от най-популярните в България - Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана, Яна.

Според обредната традиция за Ивановден се приготвят сарми с месо и кисело зеле.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44