Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново регионално депо за отпадъци ще бъде построено край Благоевград

Снимка: Пламен Генчев

В последните работни дни на миналата година община Благоевград е  успяла да внесе проекта за изграждане на регионално депо за отпадъци в Предприятието за управление на дейностите по околна среда.  Съоръжението, което е на стойност 26 000 000 лева, ще бъде изградено на два етапа, като във втория ще се разчита на ресурс по Оперативна програма "Околна среда".

Модерното управление и оползотворяване на отпадъците е голям проблем за областите Благоевград и Кюстендил, който среща сериозна обществена съпротива през последните години, а с изграждането на новото регионално депо край Благоевград ще бъде решен въпросът и за съседните няколко общини.

Самото строителство ще се извърши на два етапа – първият е на стойност 14 000 000 лева и се финансира от републиканския бюджет, поясни кметът на областния център Атанас Камбитов:

Това, което се финансира, от централния бюджет са клетките, довеждащата и обслужващата инфраструктура като пътища, кантари и малката пречиствателна станция.

Първият етап в изграждането на регионалното депо трябва да приключи до средата на годината, за да може  останалата част да се финансира с европейски средства, допълни Камбитов:

За да може сепарирането и компостирането да го финансираме през оперативната програма.

Така наречените "санкциите окисление" са на 50% от това, което бяха, защото вече сме със строително разрешение. Живот и здраве в момента, в който го направим, окислението отпада, допълни Камбитов в отговор на въпроса застрашена ли е общината да плаща по-сериозни санкции за отпадъците, влизащи в сила от тази година.

В област Благоевград има три работещи по европейските изисквания депа за отпадъци, чиито обеми обаче са недостатъчни. В момента се изгражда регионално депо и в община Разлог.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44