Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският патриарх благослови екипажа на МКС и участието на Москва във военните действия в Сирия

патриарх Кирил
Снимка: весник "Дневник"

Участието на Москва във военните действия в Сирия беше благословено от руския патриарх Кирил, койото се обяви против религиозния екстремизъм и се застъпи за правата на християните в Близкия изток и Европа, подчертавайки, че те биват гонени от своите огнища в Сирия и в други места в този регион.

Тази вечер в големия катедрален и съборен храм "Христос Спасителя" в Москва Главата на Руската православна църква в словото си след края на тържественото богослужение по повод Рождество Христово по стар стил, което се отбелязва на 7 януари в Русия, се обърна към вярващите в страната да не губят духовния си компас и да не забравят православната вяра.

Патриарх Кирил заяви, че в наши дни християните са най-гонената религиозна общност и то не само там, където сме свидетели на стълкновения с ислямските екстремисти в Близкия изток, но и на много други места , включително и в просперираща Европа, както поясни той, където публично проявление на християнските чувства като откритото носене на кръста може да доведе до изгонване от работа.

Относно ситуацията в Близкия изток патриархът на Москва и цяла Русия изяви подкрепата си за действията на руските военнокосмически сили в Сирия, като нарече участието им "освободително". От храма "Христос Спасителя" патриарх Кирил в пряка конферентна връзка благослови екипажа на Международната космическа станция (МКС) и им пожела успешна работа и леко завръщане на земята.

Московчани пък очакваха на манежния площад с нетърпение момента, в който ще бъдат нагостени със 100-килограмовия пирог с плънка от ябълки, вишни и сметана.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44