Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В МОН очакват проектите на новите учебници за 1-ви и 5-и клас до половин година

Снимка: БГНЕС
До половин година в просветното министерство трябва да получат от издателите пробните екземпляри на новите учебници за 1-ви и 5-и клас, съобщи министърът на образованието Тодор Танев, като уточни, че издателствата може да са готови и по-рано:

Тези, които дойдат при нас с готови материали, ще бъдат етапно оценявани първо от нашите комисии, за да не се натрупат всички. При всички случаи ще има буквари за първолаците и няма абсолютно никакъв проблем да се започне и в първи, и в пети клас по старите учебници, но при спазване на новата програма, за която ще се получат инструкции.

Според министър Танев промените в учебното съдържание за първи клас са минимални:

Що се отнася до 5-и клас, там по история е по-особен случаят. По история може да бъде взет като мостра учебникът, който е за седми клас, който ще бъде използван, но в съкратени форми. Да не се плашат родителите, няма цялото съдържание за седми клас.


Министерството на образованието не обмисля нова система за прием в първи клас. Проф. Танев каза, че класирането на първокласниците в София ще се решава в тясна връзка със синдикатите.

По отношение на проблемите в Стопанската академия в Свищов, има вариант учебното заведение да стане филиал на Русенския университет, каза Тодор Танев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44