Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел ще обяви оценката си за българските реформи в правосъдието на 27 януари

Докладът на Европейската комисия за българските реформи в правосъдието и вътрешните работи ще бъде обявен на 27 януари. Това потвърди в Брюксел говорител на Комисията.

Докладът на Еврокомисията за резултатите в борбата с корупцията и мафията ще бъде оповестен след 2 седмици, в последната сряда на месеца, обяви говорителят на комисията Кристиан Виганд, отговарящ за върховенството на закона и правосъдието:

Следващите ни доклади по Механизма за сътрудничество и проверка се очакват в края на януари, по план – на 27-и, но знаете, че окончателно потвърждаваме графика на Комисията едва на по-късен етап.

Механизмът за контрол бе въведен като условие в договорите на България и Румъния, за да се присъединят към ЕС през 2007 година. Оттогава Еврокомисията докладва на останалите правителства от Съюза какви резултати постигат реформите на правителствата в София и Букурещ, за да постигнат европейските стандарти за правова държава.

В постоянен контакт сме с властите в Румъния и България, допълни говорителят Виганд, но не коментира подробности за съдържанието на доклада. Миналата година в този документ Европейската комисия призова българските партии за нова политическа култура и подкрепи стратегията за промяна на съдебната система, предложена от вече подалия оставка правосъден министър Христо Иванов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44