Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мали ще поиска от руския президент да се намеси за решаването на проблема с екстремизма в страната им

Патрул на "сини каски" из улиците на Тимбукту, Мали
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Жителите на намиращата се в Западна Африка държава Мали смятат, че Русия трябва да ги спаси от проблема с  екстремизма в страната. "Русия е длъжна да спаси Мали" считат жителите на седмата по големина страна в Африка пише още в петицията, която те ще изпратят до Кремъл. Те не са доволни от действията на френските части в страната им, които я предпазват от развитието на тероризма там. Това съобщи руската телевизия RT . Неотдавна жителите на  южната част на Мали написаха петиция и сега специално създадена комисия трябва да събере  8 милиона подписи, за да отправят официално искане до руския президент Владимир Путин да се намеси в  кризата в страната им.  Въпреки присъствието в западноафриканската държава на мироопазващата мисия на ООН  и провежданата френска антитерористична операция и действието на алжирското мирно споразумение между правителството и туарегите ситуацията остава сложна.
За сега медиите в Москва не отделят сериозно значение на призива, коxто жителите на Мали искат да отправят към Кремъл за стабилизиране на ситуацията в западно африканската държава. Кремъл също не е излязъл с реакция на искането. Ставащото в Мали обаче се свързва в руското информационно пространство с действията на САЩ и Франция в Либия преди пет години, като се споменава, че след свалянето на либийския диктатор Кадафи от там са нахлули бежанци от племената на туарегите в северната част на страната и са провъзгласили създаването на своя държава под името Азавад.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44