Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки пострадали и задържани след поредния протест в Прищина

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Десетки ранени и арестувани - това е равносметката от вчерашните размирици в Прищина, последвали поредната демонстрация срещу косовското правителство заради споразумението за нормализиране на отношенията със Сърбия.

Броят на ранените се колебае според различни източници между 14 и 30 души. Уточняването на данните се оказа трудно, след като под камъните се оказаха и част от репортерите, отразяващи събитието. Не е ясен и броят на участниците в демонстрацията. Според полицията те са били не повече от 8 хиляди, докато опозицията твърди за десетки хиляди.

Поредният протест срещу договора със сърбите започна с площадни речи на лидерите на опозицията, които призоваха още веднъж за предсрочни избори. Последваха сблъсъци с полицията пред правителствената сграда, чийто вход бе запален с коктейл „Молотов“. Силите на реда отвърнаха на камъните с водни струи и сълзотворен газ и разпръснаха протестиращите, които се опитаха да издигнат барикади.

Мисиите на ООН, Съединените щати и Европейския съюз осъдиха дружно насилието.

Опозицията иска оставката на правителството заради клаузата от споразумението със Сърбия, с която се предоставят широки правомощия на сръбските общини в Северно Косово, както и заради договора, определящ границата с Черна гора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44