Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Париж отбелязва годишнината от атентатите срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо" и еврейския супермаркет

| обновено на 10.01.16 в 15:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Париж отбеляза с паметна церемония годишнината от атентатите срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо" и еврейския супермаркет, с които започна вълната от нападения във Франция. С малко думи, но с много символика премина церемонията на Площада на републиката, с която завърши възпоменателната седмица за годишнината от атентатите в Париж. Присъстваха близки на жертвите и оцелели от терористичните атаки през януари и ноември. По-късно френският президент Франсоа Оланд направи необявена предварително визита на главната джамия в Париж.

Площадът на Републиката в Париж започна да се изпълва с хора още от сутринта. Централно място бе отредено за близките на загиналите в атентатите преди една година, заедно с тях са и оцелелите от терористичната атака в зала "Батаклан" през ноември. Президентът Оланд и кметът на Париж Ан Идалго откриха паметна плоча за жертвите на всичките нападения пред "дървото на спомена" - специално засаден 10-метров дъб - един от символите на републиката. Освен Марсилезата прозвуча и песента "Една неделя през януари", с която френският певец Джони Холидей увековечи историческия митинг на французите преди година, на който и редица световни ръководители издигнаха глас срещу терора.

Според проучване на БВА година след атентатите мнозинството от французите (около 75%) са още привързани към лозунга "Аз съм Шарли", подет и по света.

Церемонията премина при обичайните вече строги мерки за сигурност в продължаващото извънредно положение.

Междувременно стана известно, че нападателят на полицейски участък в Париж в четвъртък, точно в годишнината на атаката срещу "Шарли ебдо", който бе застрелян от полицията, е пребивавал в център за бежанци в Германия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44