Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия, Китай и Япония ще обсъдят по телефона действията си срещу севернокорейската ядрена програма

Министрите на външните работи на Русия, Китай и Япония ще обсъдят по телефона действията си срещу севернокорейската ядрена програма, която безпокои съседните на Пхенян държави. Днес в Москва пристига и бившият японски външен министър Масахико Комура, който е заместник-председател на управляващата в Япония Либерално-демократическа партия.  
   
Външните министри на Япония, Русия и Китай – Фумио Кисида, Сергей Лавров и Ван И смятат, че ядрените амбиции на КНДР са притеснителни – стана ясно от подготовката на предстоящия разговор между тримата външни министри. 

Според японския външен министър, който е инициатор на телефонните консултации, важно е мястото на Китай в тях, защото Пекин има много сериозно влияние върху управляващия режим в Пхенян. В същото време Фумио Кисида отбеляза, че и Москва има своите контакти с Пхенян, което може да улесни диалога със Северна Корея. За Япония е притеснително, че това е четвъртият ядрен опит на Северна Корея в района на Далечния изток.  

На този фон в Москва днес пристига бившият японски външен министър и заместник-председател на управляващата в страната на изгряващото слънце Либерално-демократична партия, Масахико Комура. Анализаторите в руската столица отдават на него сериозно значение, защото Токио отдавна иска да реши териториалния спор с Москва. Преди дни японският премиер Шиндзо Абе призова за провеждането на официална среща с президента на Русия Владимир Путин, на която да бъде обсъден този въпрос, спъващ сериозно руско-японските отношения.  

Посещението на Комура в Москва се очаква с интерес, защото освен срещите му с председателя на Думата и външния министър на Русия, не е изключено, като високопоставен представител на Токио, да бъде приет и от президента Владимир Путин. Комура носи със себе си послание на японския премиер Шиндзо Абе до президента Путин. Целта на това посещение е да се подпомогне реализирането на среща на върха между Русия и Япония, с която да се постигне съгласие за териториалния спор и да се открие възможността за мирно споразумение за края на Втората световна война от преди 70 години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44