Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незбравимите

"The Last Waltz" - Енгелберт Хъмпърдинк

Днес в "Незабравимите" ще си припомним Енгелберт Хъмпърдинк с една от най-успешните му песни. 

Годината е 1967, тогава певецът е на 31. Записва и издава две песни - Release Me и Last Waltz. Успехът и на двете е зашеметяващ; и двете стигат до първата позиция в британските (и не само) класации и носят на Хъмпърдинк продажби от над 2 милиона бройки само в рамките на една година (нещо рядко срещано до този момент). 

Истинското име на Енгелберт Хъмпърдинк е съвсем различно - Arnold George Dorsey. Той се ражда в Южна Индия като десето дете в семейството на британски военен с индийска съпруга. Първите му големи успехи са в Белгия през 1966. Но година по-късно вече е на върха и успява да измести трайно дори "Пени Лейн" на Бийтълс от върха. "The Last Waltz" е написана от Лес Рийд и Бари Мейсън. Само във Великобритания от нея са продадени 1 милион 170 хиляди бройки, а тя става номер едно и в Австралия. Песента има и изключително популярна версия на френски в изпълнение на Мирей Матийо.

Но днес ние слушаме оригинала - Енгелберт Хъмпърдинк, който и днес си е жив и здрав, на 79 години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.