Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският външен министър Фабиюс настоя за прекратяване на бомбардировките от Русия и Сирия в района

Лоран Фабиюс

Френският външен министър Лоран Фабиюс настоя за вдигане на обсадата на сирийския град Мадая и прекратяване на бомбардировките от Русия и Сирия в района.
"Абсолютно е необходимо Сирия и Русия да спрат военните си операции срещу цивилното население и най-вече да сложат край на страданието на Мадая и останалите сирийски градове под обсадата на режима" - заяви френският външен министър Лоран Фабиюс в новогодишното си обръщение към медиите, дни преди възобновяването на преговорите за Сирия, насрочени за 25 януари в Женева. Фабиюс определи две условия за тяхното провеждане: спиране на бомбардировките и ясен дневен ред, който да не оставя в сянка въпроса за бъдещото управление на страната и по-специално за съдбата на Башар Асад.
По думите на министъра руските удари и действията на сирийската армия в обсадените градове възпрепятстват изпращането на хуманитарната помощ за страдащото население в района. Според организацията "Лекари без граници" 28 души в Мадая са починали от глад от 1 декември насам.
По-рано Фабиюс разговаря с координатора на сирийската опозиция Риад Ниджаб, предстои му и разговор с пратеника на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44