Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия връща все повече мигранти в Австрия

Снимка: БТА

Германските власти връщат все повече мигранти от Близкия изток и Северна Африка в Австрия, съобщиха австрийските власти. 

През декември са били връщани 60 души на ден, докато от началото на тази година броят им е достигнал до 200-250 души дневно, съобщи говорител на полицията във федералната провинция Горна Австрия. Много от тези хора са без валидни документи, докато други не са пожелали да поискат убежище в Германия, тъй като са се надявали да го направят в Скандинавия, отбелязва Би Би Си. Броят на тези, които подават молби за оставане в Австрия, също не е голям, твърдят местните власти. Това означава, че останалите ще бъдат отпратени обратно в Словения, през която са минали на път за Германия.  

Австрия ще въведе по-строги мерки по границите си, за да спре икономическите мигранти и да намали общия бежански поток. Това заяви австрийският канцлер Вернер Файман в интервю за вестник "Кроне". По думите му Виена трябва да проучи законовите мерки, с които да разграничи бягащите от война от хората, които имигрират по икономически причини. Едно е сигурно – скоро ще сме по-активни по границите, подчерта Файман. Близо 90 хиляди души са потърсили убежище в Австрия през миналата година, което е три пъти повече от 2014-а, отбелязва Ройтерс. 

Нарастването на броя на връщаните мигранти се обяснява с няколко събития от началото на тази година. Швеция, която прие 160 хиляди души през миналата година, въведе граничен контрол на 4 януари, последвана от Дания. Това съвпадна с разгласяването на информацията за масовите нападения на имигранти над жени насред Кьолн и други германски градове в новогодишната нощ. Кьолнските събития доведоха до засилване на натиска върху германския канцлер Ангела Меркел да ограничи притока от мигранти в Германия.

Хиляди се включиха в снощната демонстрация на антиислямското движение ПЕГИДА в Лайпциг. Демонстрантите настояха за депортиране на имигрантите. Стигна се и до сблъсъци с полицията.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44