Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва ще разгледа желанието на Белград да получи системата за противовъздушна отбрана С 300

Москва ще види какви са възможностите да достави отбранително въоръжение на Белград, за да може Сърбия да гарантира сигурността си и да се избегнат каквито и да са рискове за нападение  над нея, каза по време на разговорите си в сръбската столица вицепремиерът Дмитрий Рогозин

Заради намерението на Хърватия да разположи ракети  с обсег от 300-350 км, с които от Загреб може да бъде поразена всяка част на Централна Сърбия,  руският  вицепремиер Дмитрий Рогозин съобщи, че Русия ще разгледа в най-кратък срок техническата възможност за доставката на системи за противовъздушна отбрана С 300 на Сърбия. Според него това не би трябвало да попречи на европейския избор на Сърбия, с оглед на санкциите въведени срещу Русия. Рогозин каза още, че ако през 1999 г. бивша Югославия имаше противовъздушни комплекси С 300, натовската авиация нямаше да разруши Белград , допълвайки че Москва ще осигури директна подкрепа за своя съюзник на Балканите. 

От своя страна и сръбския премиер Александър Вучич, заяви  че и страната му няма да се превръща в лесна мишена за никого и поради тази причина увеличава своята военна мощ. „Увеличаваме своето производство. Още тази година за първи път започваме серийно производство на системите „Нора“, „Лазар 2 и 3“, които ще бъдат използвани от сръбската армия. Сърбия никого няма да нападне, но трябва да бъде в състояние във всеки един момент да защити своята териториална цялост и гражданите си. На чуждите заплахи, на тези, които не спират да се снабдяват с нападателно оръжие, мълчим и нищо не правимАлександър Вучич благодари на Русия, че уважава мнението на Сърбия да остане неутрална.  

Освен по въпросите за сигурността, двамата разговаряха и за развитието на икономическите проекти. Белград разчита на Москва, да може да  продава  сглобяваните от нея автомобили на пазара в Казахстан, както и да получи част от производството на резервни части за руските тежкотоварни камиони, които сега се произвеждат в Турция. След влошаването на отношенията между Русия и Турция от края на миналата година, Москва, в лицето на своя вицепремиер обяви, че има намерение да прехвърли производството в Сърбия. 

Руският  вицепремиер Рогозин бе приет и от президента на Сърбия Томислав Николич.       


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44