Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потвърден е случай на туларемия у нас

Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: БГНЕС

Случай на туларемия е потвърден в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести. Пациентката се лекува в пловдивската университетска болница, но все още не е ясно къде точно се е заразила. Заболяването се разпространява от мишки и плъхове и не се беше проявявало до миналата година. 

Според директора на центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, случаите през 2015-а показват, че туларемията се е разпространила в  Южна България. Той препоръча повишено внимание както на лекарите, така и на хората, които може да имат гризачи в дома си:
Да кажа на колегите лекари, при всяко увеличаване на лимфни възли, особено на шията при хора, които са имали контакт с полски гризачи, зайци или пък са ползвали храна, която е била в складови помещения, трябва да бъдат изследвани за туларемия. За туларемия трябва да бъдат изследвани хората с тежки пневмонии. Ако в мазето си държиш картофи, където има мишки или плъхове чрез техните екстременти се заразяват хората и ако ти тези картофи ги белиш и след това не си миеш ръцете, рисково е всичко това, което се ползва за храна, което е зимнина, трябва много добре да се измива. Също така бурканите трябва предварително да се измиват капачките, защото по време на отваряне и консумиране на храната може да се заразим.


Потвърдените случаи на свински грип в София вече са три, съобщи още проф. Кантарджиев. Още един случай на този щам на грипа е бил потвърден в Сливен. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44