Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

Under Pressure – Дейвид Бауи и Куин

Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме Дейвид Бауи. Многопластов, многолик, интелигентен, безстрашен, той безспорно е едно от най-ярките имена в музиката. По-трудният въпрос е "в коя музика" - защото Бауи с лекота преминаваше през различните стилове, създавайки своя абсолютно индивидуален модел. Няма как да го сбъркаш!

Отиде си 2 дни след като навърши 69, издавайки нов албум - какъв финал на един изумителен живот!
Скандален, верен на себе си, музикална икона - това са част от определенията за Бауи. От неговия живот  ние избираме един момент и една песен.

Много песни се споделяха в социалните мрежи, мнозина от нас си спомнихме за това, с което Дейвид Бауи е оставил отпечатък в нашия живот - дали с Heroes, Ashes to Ashes, Young Americans или с прекрасната Absolute Beginners от едноименния филм... Или пък песента, която събира Дейвид Бауи с друга легенда, която вече не е сред нас - Фреди Меркюри.

Годината е 1981 - тогава Куин и Бауи записват Under Pressure, която "влиза" в албума на групата Hot Space. Under Pressure втората песен за Куин (след "Бохемска рапсодия" пет години по-рано), с която стигат първа позиция в британските класации. За Дейвид Бауи това е трети "хит номер едно", а за VН1 това е най-добрата песен на 80-те. Дейвид Бауи пък я "включва" в две свои "бест" компилации.
А историята на Under Pressure се "крие" в едно студио в Монтрьо, където Бауи отива за де пее беквокалите за друга песен на Куин - Cool Cat, те пък работели върху Feel Like. С вокалите не се получило, но пък Feel Like "еволюира" в Under Pressure.

Приятно слушане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.