Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Адам Бураковски: Кризата около Конституционния съд в Полша не е решена

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващите в Полша консерватори спечелиха важна победа в усилията си да попречат на Конституционния съд да оспорва реформите им, предаде Франс прес. Съдът се призна за некомпетентен да се произнася по избора на новите си членове.

Кризата около Конституционния съд в Полша не е решена от отказа на мнозинството в съда да се произнесе по въпроса за членовете му, назначени от управляващите, смята проф. Адам Бураковски от Института за политически изследвания на Полската академия на науките.

Председателят на съда Анджей Жеплински заяви, че ще се бори срещу решението на своите колеги. Въпросът е все още открит, тепърва ще говорим за него през идните седмици. Хората у нас разглеждат спора в Конституционния съд като борба между правителството и опозиционните сили, тъй като председателят е назначение на предишните управляващи,  каза полският политолог в интервю за "Хоризонт".

Утре се очаква заседание на Европейската комисия, на което Полша да бъде поставена под наблюдение дали спазва принципите на правовата държава. Причината е именно приетият закон за Конституционния съд, чиято работа, според редица наблюдатели, е фактически блокирана.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44