Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

I Got You Babe - Сони и Шер

Песента, която слушаме днес в "Незабравимите", е на един от най-успешните дуети в историята на музиката. Тя е дамата, която "държи" рекорда за музикално дълголетие (между първата и последната, засега поне, нейна песен, стигала до номер едно в Билборд, "лежат" почти 34 години), а той става кмет на Палм Спрингс и конгресмен. Но през 1965 те са все още млади и много влюбени, вече са пели беквокали в много от успешните проекти на продуцента Фил Спектър и вече "им е време" за собствен голям хит.
И той - хитът - се появява. Нарича се I Got You Babe и стига до първата позиция в класацията на Билборд. Щатите, Великоритания, Канада - всички са "в краката" на Сони и Шер.
Той е Салваторе Филип "Сони" Боно, семейството му е от Палермо, вече е композирал песен, записана от Сам Кук. Тя е Шерилин Саркисян, родена е в Калифорния, баща ѝ е арменец, а във вените на майка ѝ тече немска, ирландска и индианска (чероки) кръв.
През 1965-а Сони и Шер правят "големия удар" с пет песни, всички те - дело на Сони, всички те - номер 1 в Бил борд Хот 100. 
I Got You Babe (от албума "Погледнете ни") не само стига до първите места в класациите, но е продаден в над 1 милион екземпляра и се счита за една от най-успешните дуетни песни на всички времена.
През 70-те Сони и Шер започват свое изключително успешно телевизионо шоу, в края на 70-те се разделят, тя - знаем всички - прави шеметна соло кариера не само като певица, а и като актриса (включително с "Оскар" за "Лунатици"), той пък влиза в Конгреса като представител на републиканската партия (за съжаление, умира нелепо, карайки ски). Но през 1965-а всичко тепърва предстои за все още лудо влюбените Сони и Шер.

Приятно слушане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.