Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем загинали след терористично нападение в центъра на Джакарта

| обновено на 14.01.16 в 12:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седем души загинаха днес в серия взривове и престрелки в центъра на индонезийската столица Джакарта. Индонезийски медии съобщиха, че са избухнали шест бомби и е започнала престрелка. Според очевидци най-малко трима атентатори самоубийци са се самовзривили тази сутрин в кафене в центъра на Джакарта, докато двама нападатели атакували с огнестрелно оръжие полицейски пост в съседство, при което бил убит поне един полицай и поне трима били ранени. Експлозия, последвана от стрелба, избухна и пред търговския център "Саринах" и полицейски участък. В зоната има много луксозни хотели, офиси и посолства, включително на Франция. Останалите експлозии били в квартали, където са разположени посолствата на Турция и Пакистан. 
Полицията потвърди, че поне един от взривовете е причинен от атентатор-самоубиец, а в атаката участват поне 14 нападатели.
Индонезийският президент Джоко Видодо заяви, че експлозиите са терористични актове:
Нашата държава и нашият народ не бива да се страхуват, ние няма да бъдем победени от тези актове на тероризъм.
В напрегнатите часове до приключване на операцията в района на експлозията останаха телата на загиналите, докато полицейски хеликоптери кръжаха над централната част на Джакарта. В момента метрополисът е блокиран от стотици полицаи, а снайперисти и тежки бронирани коли патрулират по улиците. 
Непотвърдена информация от полицейски източници посочи "Ислямска държава" за потенциален организатор на атаката, но индонезийското разузнаване я опроверга по-късно. До скоро се считаше, че Индонезия, дом на над 250 млн. мюсюлмани, се справяше успешно с местните крайни джихадисти, но днешната атака показва, че всяка държава е потенциална цел на "Ислямска държава".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44