Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромите празнуват Банго Васил

Снимка: БГНЕС

В Монтана празника Банго Васил или циганската Нова година се отбелязва три дни. Веселин Лаков от ромския квартал в града разказва за историята на празника:

Според една легенда, когато Бог е решил да затрие циганите, Свети Василий изпратил ято гъски, които ги спасили. От тогава задължително гъската присъства на трапезата.

От ранна сутрин днес в квартала тръгват сурвакари, които обикалят с пожелания за здраве и берекет. Възстановен е обичаят да пеят традиционна за този случай песен:

Свети Василий идва със здраве. Във втория куплет се споменава здраве за децата, а в последния се пее за берекет и богатство за града.

На този ден младите посещават възрастните хора, като носят греяна ракия, целуват ръка и искат прошка. Празникът продължава и утре с много веселие, музика и танци.


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44