Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ек. Захариева: Мониторинговият доклад за Румъния ще бъде по-положителен от нашия

Докладът на Европейската комисия за напредъка на Румъния в борбата с корупцията и организираната престъпност ще бъде по-положителен от този за България, прогнозира министърът на правосъдието Екатерина Захариева след срещи в Брюксел:

Истината е, че те по отношение на делата с висок обществен интерес, борбата с корупцията по високите етажи на властта, борбата с организираната престъпност, постигат по-добри резултати от България. Това беше казано почти в прав текст.

Очаква се Еврокомисията да обяви на 27 януари оценката си за правителствените реформи в сферата на правосъдието и вътрешните работи. Като нов правосъден министър Захариева проведе първи срещи със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова и с генералния секретар на комисията Александър Италианер, който пряко отговаря за мониторинга. 

На въпрос дали са я попитали за разкритията в сайта „Биволь“ за политическо влияние върху ВСС от записаните разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, Екатерина Захариева отговори:

Не сме коментирали нито казуса "Янева-Ченалова", нито някакъв друг конкретен казус. Това, което те очакват от нас, са резултати по конкретни дела, конкретни резултати. По-скоро говорихме като цяло за независимост на съдебна система. Не беше повдигната темата, намесата на политици, камо ли конкретни в съдебната власт. Говорихме затова, че, да, конституцията е добра стъпка точно по отношение на независимост, но много по-важните стъпки тепърва предстоят, а това е изменението на закона за съдебната власт, което да гарантира тази независимост, който да доразвие тази независимост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44