Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатите на републиканците за Белия дом се срещнаха на поредните дебати

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатите на републиканците за Белия дом се срещнаха на поредните дебат. В Норт Чарлстън, Южна Каролина, те дискутираха теми от националната сигурност, икономиката и външната политика. Акцент на дебатите беше сблъсъкът между претендентите с най-голяма обществена подкрепа към момента Доналд Тръмп и Тед Круз.
Няколко седмици преди първите избори за номиниране на партийни кандидати милиардерът Доналд Тръмп и сенаторът от Тексас Тед Круз водят в допитванията пред останалите петима, които се качиха на сцената. През изминалата нощ в борбата за лидерство между двамата възникниха редица нападки, като например продължилия над 7 минути спор, свързван с това дали Круз е квалифициран за поста президент. Той е роден в Калгари, Канада, като майка му е американски гражданин, а баща му е кубинец. Круз посочи:
Фактите и законите тук са много ясни. Според наложените закони, детето на американски гражданин, родено в чужбина, е американски гражданин по рождение.
От своя страна Тръмп каза, че подобен казус според него и според професор по право в Харвард не е много ясен и това може да даде възможност на демократите за атаки :
На челото ти има изписан голям въпросителен знак. Не може да причиняваш това на партията.
На шестите дебати на републиканците беше засегнат и въпросът със сирийските бежанци. Тях Тръмп описа като „троянски кон“, който ще доведе хора, търсещи начини да навредят на Америка. В същото време Джеб Буш заклейми милиардера за думите му, че е необходима забрана за влизане в страната на мюсюлманите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44