Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория Нюланд и Владислав Сурков обсъдиха в Калининград хода на Минското споразумение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Помощникът на президента на Русия - Владислав Сурков, определи срещата си със заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд като конструктивна и полезна. Подобна оценка направи и Държавният департамент на САЩ.

Двамата проведоха в руския анклав в Прибалтика - Калининград дълга и доста обстоятелствена среща, както я определят медиите в Москва. Сурков определи още разговорите с Виктория Нюланд като навременни и полезни, и като своеобразна мозъчна атака, в търсенето на компромис за реализирането на Минските споразумения и мирния процес в източна Украйна.

Двамата високопоставени дипломати са объдили в Калининград и някои от конкретните точки по Минското споразумение - 2 като конституционната реформа в Украйна и сигурността на изборите в района на Донбас. Тези теми ще бъдат обсъдени и в контактната група от Нормандския формат,в която, освен Русия и Украйна, влизат и Германия и Франция.

Същевременно в коментарите от Москва през последните седмици се чуват доста негативни оценки, че прерастването на мирното споразумение Минск - 2 в нов етап - Минск – 3, е неприемливо за руската страна.

В коментар за разговорите, влиятелният депутат в Съвета на федерация в Русия Валерий Рязански заяви, че техният ефект трябва да се гледа през призмата на интервюто на президента Владимир Путин за германското издание „Билд“, в което той ясно е заявил как вижда развитието на мирния процес в Украйна, както и на телефонния разговор между руския и американския президенти, при който Путин и Обама са се договорили да продължат консултациите по изпълнението на Минск - 2.

Според Рязански не може да става и дума за прерастване на процеса в Минск - 3, докато не бъдат изпълнени договореностите от мирното споразумение Минск - 2, постигнато преди година. Според заместник-председателя на комитета по външната политика в руската Дума Леонид Калашников, посещението на Виктория Нюланд е свързано с желанието на Вашингтон да изработи нова пътна карта за изпълнението на Минското споразумение - 2.

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд е на посещение в Литва за участие в традиционните зимни срещи на експерти по сигурността и министрите на външните работи от държавите в Прибалтика. След Литва, Нюланд ще посети Румъния и България, преди да отпътува за световния икономически форум в Давос.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44