Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран освободи петима американци от затвора, САЩ пуснаха седем иранци

| обновено на 17.01.16 в 09:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран освободи петима американски граждани от ирански затвор, сред които е Джейсън Резаян, репортер на Вашингтон Поуст, арестуван заедно със съпругата си през юли 2014-та по обвинения в шпионаж. В замяна американската страна помилва седем ирански затворници. 

Освобождаването на американските граждани и прилагането на споразумението с  Иран, бяха определени от Вашингтон като най-големият дипломатически пробив в отношенията между двете страни за изминалите няколко десетилетия. В същото време във Виена държавният секретар Джон Кери заяви, че стъпките на Иран по договора са направили света по-безопасно място. Кери заключи, че сега международната общност може да се фокусира върху решаването на други регионални  предизвикателства като това в Сирия, без да има на дневен ред заплаха от ядрено въоръжен Техеран. Американският държавен секретар каза още,че няма пряка връзка между освобождаването на американците и свалянето на санкциите, но добави, че постигнатото по време на разговорите за ядрената програма е помогнало. От Белия дом определиха и размяната на затворниците, и позитивните действия на Иран като победа за дипломацията. Вдигането на рестрикциите обаче беше прието негативно от американските консерватори като лидера на републиканците в камарата на представителите Пол Райън. Той написа: Днес администрацията на Обама ще започне вдигането на санкциите спрямо главния спонсор на тероризъм в света.

САЩ засега са отменили само второстепенните санкции срещу Иран, които са засягали чуждестранните филиали на американски компании и чуждестранни фирми, предаде агенция ТАСС, като цитира американското министерство на финансите.

"Първостепенните санкции", които забраняват бизнес контактите с Иран на американски физически и юридически лица, засега остават в сила, поясниха от министерството.

Посланикът на Техеран във Вашингтин посочи, че Швейцария е изиграла позитивна роля в процеса на преговорите, довели до размяната. Американски представител обаче побърза да уточни, че  днешните действия са еднократни и затова постигнатата договорка не трябва да се разглежда като прецедент.
Освободените американци ще бъдат транспортирани със самолет до Швейцария. Оттам те ще бъдат превозени до американската военна база Ландщул в Германия за медицински прегледи и лечение.

Междувременно Ислямската република съобщи, че след отмяната на санкциите срещу страната, тя ще закупи 114 пътнически самолети от компанията "Еърбъс". Машините ще бъдат за националния авиопревозвач "Иран еър".




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44