Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международната общност отмени санкциите срещу Иран

| обновено на 17.01.16 в 08:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Санкциите срещу Иран бяха отменени. Това обявиха във Виена първите дипломати на Европейския съюз и Иран Федерика Могерини и Мохамад Джавад Зариф, предаде Франс прес.

Това стана след като Международната агенция за атомна енергия обяви, че страната е изпълнила споразумението от миналото лято за ограничаване на ядрената й програма. През месеците, изтекли след споразумението с петте постоянни членове на Съвета за сигурност и Германия, иранските власти намалиха драстично капацитета на заводите си в Натанз и Фордо за производство на обогатен уран и изнесоха огромна част от запасите си в Русия, а преди дни демонтираха ядрото на реактора в Арак, намалявайки съществено капацитета му за добив на плутоний. 

Така Техеран, който винаги е твърдял, че ядрената му програма е предназначена само за добив на енергия и изотопи за медицината, даде уверения на западните сили, Китай и Русия, че няма намерения да създава атомна бомба.

Основните последици от отмяната на санкциите са, специално за Иран, размразяването на активи в чужбина за милиарди долари, а за световната икономика - заливането на пазарите с нови количества нефт, чиято цена вече мина под психологическата бариера от 30 долара за барел.

Междувременно президентът на Съединените щати Барак Обама подписа изпълнителна заповед, която вдига американските санкции срещу Иран, свързани с ядрената му програма. В заповедта, публикувана от Белия дом, Обама заяви, че изпълнението на споразумението от страна на Иран бележи фундаментална промяна. Американският президент е информирал за мярката лидерите на Конгреса.

Президентът на Иран Хасан Рохани приветства прилагането на ядреното споразумение, като поздрави иранската нация. "Благодаря на Бог за тази благословия и прекланям глава пред величието на търпеливия народ на Иран. Поздравления за тази славна победа", написа Рохани в Туитър.

Ядрената сделка с Иран, за която Обединеното кралство изигра важна роля, превръща Близкия изток и целия свят в по-безопасно място, заяви британският външен министър Филип Хамънд. Той изрази надежда, че британският бизнес ще се възползва от възможностите, които му предоставя постепенното вдигане на санкциите.

Междувременно в остра реакция израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини Иран, че продължава да се опитва да се сдобие с ядрено оръжие въпреки историческото споразумение между световните сили и Техеран, предаде Франс прес.

Иран не се отказва от амбициите си и продължава да дестабилизира Близкия изток и да сее терор по целия свят, като нарушава международните си ангажименти, заяви Нетаняху в комюнике. Той предупреди, че Израел ще следи как се прилага споразумението и призова световните сили също да наблюдават внимателно дейността на иранските ядрени обекти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44