Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия няма да участва в работата на зимната сесия на ПАСЕ

Снимка: europarl.europa.eu

Делегацията на Русия взе решение да не участва в предстоящата сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Това обяви заместник-ръководителят на делегацията и депутат от Думата Леонид Слуцкий. Той съобщи, че руската делегация е подготвила писмо от председателите на двете камари на руския парламент – Думата и Съвета на федерацията до ръководителя на ПАСЕ Ан Брасер, с искане да бъдат възстановени правата на руската делегация. 
Слуцкий каза още, че Русия ще се върне в Страсбург само при равноправни права и когато бъдат гарантирани правата на делегацията ѝ. Той цитира неотдавнашен коментар на председателя на Думата Сергей Наришкин, че руската страна няма да търпи никаква дискриминация и каквито и да са санкции по отношение на делегация им в ПАСЕ, защото това е неприемливо. 
Преди година заради ситуацията в Източна Украйна ПАСЕ прие резолюция, с която лиши от правото на глас и участие руските парламентаристи, в резултат на което те напуснаха Асамблеята до края на 2015 година. 
Ръководителят на руската делегация в ПАСЕ и председател на комитета по външна политика на Думата Алексей Пушков се обяви в своя микроблог в туитър за нов дневен ред на зимната сесия на Асамблеята, в който да намерят място проблемите с Полша заради поправките в Закона за медиите и събитията в германския град Кьолн от Нова година. 
Решението, което обяви заместник-ръководителят на руската делегация, е било взето след консултации с руското външно министерство, ръководството на Думата и Съвета на федерацията и други водещи институции, сред които е и Съветът за сигурност на Русия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44