Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Русия и емирът на Катар обсъдиха сирийската криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това е първото посещение на държавен глава на Катар в Русия и то се осъществява от най-младия монарх не само от държава от Арабския залив, но и от цял свят - емира Тамим Ал Тани. Въпреки че между Доха и Москва през последните години се наблюдаваше сериозно разминаване във външнополитическите позиции по отношение на кризата в Сирия, двамата лидери успяха да постигнат първоначално съгласие за бъдещите процеси в близкоизточната държава. Владимир Путин и Тамим Ал Тани се договориха, че всяко отлагане и продължаване на конфликта в Сирия може само да доведе до унищожаването на невинни жертви в продължаващата пета година гражданска война в нея. Двамата се договориха още да бъдат увеличени усилията за намиране на политическо решение за Сирия, защото в противен случай всяко забавяне може само да напрегне допълнително обстановката в региона и да увеличи междурелигиозното насилие.

Двете страни разчитат, че в съотвествие с постигнатите договорености и с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, преговорите между сирийското правителство и опозицията ще започнат в най-скоро време през този месец - обяви руският първи дипломат Сергей Лавров. Русия и Катар ще се стремят за ефективна борба с тероризма, стана ясно още от срещата на президента Путин и емира Ал Тани.

По време на посещението в Москва, според катарския първи дипломат Халед Ал Атия, емирът на страната Тамим Ал Тани е отбелязал необходимостта Близкият изток да стане свободна от оръжие за масово поразяване зона. В същото време емирът на Катар е засегнал и другия парещ въпрос в Близкия изток – палестинският. Според Доха е необходимо да се окаже натиск, за да бъде снета незаконната блокада на сектора Газа и да се прекрати заселването на Западния бряг, както и заселването с израелски граждани в Йерусалим. Путин и Ал Тани са постигнали единомислие, че Израел и Палестина трябва да възобновят директните преговори и въз основа на международната правна база с цел създаване на независима палестинска държава. Москва е поставила и други въпроси, свързани с процесите в други кризисни точки в Близкия изток като Либия и Йемен.

Руският президент Владимир Путин предложи на намиращия се в Москва емир на Катар Тамим Ал Тани страните им да съгласуват позициите си в областта на газа и особено в сферата на енергетиката. Емирът на Катар отправи покана до председателя на Думата Сергей Наришкин да посети Доха. Преди няколко седмици в Москва на посещение бе външният министър на Катар Халед Ал Атия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44