Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гоцеделчевско е изкупен под 50% от тютюна

Снимка: Агенция "Митници"

По-малко от половината тютюн е изкупен в Гоцеделчевския район, въпреки обещанията на заместник министъра на земеделието Цветан Димитров пред производителите кампанията да се активизира.

Слабият интерес на фирмите рефлектира и върху изкупната цена, която производителите определят като несправедливо ниска спрямо много доброто качество на тютюна. Средната цена се движи между 4. 50-5 лева. Висок е процентът на така нареченото „неплатимо количество“, който според приемателните комисии е 7-8 , а производителите настояват да е не повече от 2-3 процента, както и това да бъде записано в промените на Закона за тютюна, който утре предстои да бъде гледан в Парламентарната комисия по земеделие. 

Имаме основание да се съмняваме, че фирмите ще изпълнят обещанието си да изкупят цялото количество тютюн, включително и недоговорирания, каза председателят на сдружението на производителите на ориенталски тютюни Арбен Мименов. По думите му, собственикът на една от фирмите, която трябва да изкупи над 150 тона в района на Сатовча и Гърмен, е заявил, че се отказва от договорите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44