Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Евреите, които не се чувстват в безопасност в Европа, да се преселят в Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Евреите от страните в Европа да се заселят в Русия, защото така ще бъдат на сигурно място. За това призова президентът Владимир Путин, след като се срещна в Кремъл с делегация на Европейския еврейски конгрес. Той подчерта, че Москва разглежда организацията като естествен съюзник в борбата срещу антисемитизма.

Според Путин Европейският еврейски конгрес се бори много ефективно срещу проявите на ксенофобия и на крайните действия на нетърпимост.  По думите му той е пряк партньор за запазване на спомена от Втората световна война, без да се изкривяват историческите факти, свързани с Холокоста, които Путин определи като "катастрофа от общочовешки характер".

Руският президент благодари и за действията на Европейския еврейски конгрес, че спират "открито и без колебания" всякакви действия на героизирането на режима на нацизма и фашизма. Отговаряйки на реплика на ръководителя на Европейския еврейски конгрес Вячеслав Кантор за лошото и несигурно положение на евреите днес в Европа, които са подложени на натиск, Владимир Путин предложи на евреите, които не се чувстват в безопасност в Европа, да се преселят в Русия.

Да идват при нас. От Съветския съюз си тръгваха, нека сега се върнат, каза руският държавен глава, цитиран от електронните медии в Москва.

В отговор Вячеслав Кантор заяви, че "това е принципно нова фундаментална идея" и обеща задължително да я обсъди на конгрес на организацията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44