Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търновска къща, строена от Колю Фичето, може да стане музей

Колаж: Катя Чорова

Община Велико Търново иска да купи сграда, строена от майстор Колю Фичето. Това е известната Къща с маймунката, която прочутият архитект и строител е завършил през 1849 година по поръчка на търговеца Никола КоювИмето си къщата получава заради малката скулптурна фигурка на седяща маймунка над главния вход. 
Сградата е национален паметник на културата и от 1991 година е собственост на Съюза на учените. Заради финансови затруднения неправителствената организация е обявила къщата за продажба. Експерти са я оценили за 119 хиляди лева. Сделката ще бъде финансирана със средства от приватизацията на общинско имущество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44