Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки земеделци блокираха за 20 минути границата при Промахон - Кулата

| обновено на 20.01.16 в 17:30

Гръцките земеделци от района на Серес блокираха с жива верига граничния пункт Промахон - Кулата за около 20 минути в ранния следобед. Техниката остана встрани от пътя и не бе използвана за по-мащабна блокада. От Серес обещават, че целта им не е да блокират границите. На пътен възел Кердилия на магистралата Кавала – Солун на пътното платно са вече 750 трактора. Движението на автомобили се извършва по паралелен път.

От пътна полиция предупреждават,че са възможни внезапни фермерски блокади както по магистралата, така и на граничните пунктове с България и Турция.
Фермерите настъпват със стотици трактори към пътния възел при Темби, където се очаква да бъде основната блокада на магистралата Солун - Атина. На места пътна полиция пренасочва движението по второстепенни пътища, които засега няма да се блокират от протестиращи. В Драма, Кавала и Комотини също има движение на селскостопанска техника към магистралата.
В Солун тракторите достигнаха до пристанището.
Провежда се извънредно заседание на министерския съвет в търсене на път за споразумение с фермерите. 
Земеделските производители протестират срещу промените в осигурителната и данъчна политика, която, по думите им, ги обрича на гибел. 
Въпреки заплахите на гръцките власти за сериозни глоби при нарушаване на обществения ред, фермерите са заявили, че имат намерение и утре да застанат с телата си на пътя в района на граничния пункт. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44