Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите мерки на ЕС за трудовата мобилност ще се забавят

Мариан Тейсен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новите мерки на Европейския съюз за насърчаване трудовата мобилност ще се забавят заради преговорите с Великобритания относно референдума за оставането й в Съюза. Еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Мариан Тейсен призна, че законодателните предложения няма да бъдат обявени преди пролетта. Списъкът с реформите за трудовата мобилност е готов, но публикуването му се отлага:

Естествено, намирам, че това е жалко. Цяла година работихме за подготвянето на този законодателен пакет

Мариан Тейсен не скри разочарованието си, че британските власти искат лишаване от социални помощи на всички работещи на Острова европейци за определен период от време след пристигането им. Това е едно от условията, които премиерът Дейвид Камерън договаря с 27-те правителства. Засега няма компромис по тази дискриминационна мярка, която трябва да послужи като аргумент на Камерън в кампанията на референдума за оставането на Великобритания в Евросъюза. 

В същото време Брюксел готви нови правила за хората, които искат или вече работят извън родината в друга държава от ЕС. Те обаче ще почакат, призна Тейсен:

Надявам се да ги публикуваме през пролетта, но всичко ще зависи от съдържанието на споразумението – ако има такова – между правителствените лидери на срещата през февруари.

За да намали безработицата и да подсили икономиката Еврокомисията насърчава работниците да търсят професии в чужбина. Едва 4% от населението на Съюза обаче живее в друга държава-членка и миграцията се препятства от редица административни и езикови бариери . 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44