Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отхвърли обвиненията на британското разследване за съпричастност в смъртта на Александър Литвиненко

Снимка: Васко Михайлов

Както и можеше да се очаква Москва отхвърли съпричастността си с убийството на нейния бивш служител от специалните служби преди 10 години Александър Литвиненко, който в Лондон бе отровен с полоний.

Според официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, действията на  властите на Великобритания, свързани с разследването на смъртта на Александър Литвиненко, създават опасен прецедент и подменят обективното съдебно разследване с поръчков и политически фарс.      
Това тя обяви на редовния си брифинг за чуждестранните и местните  медии в руското външнополитическо ведомство. Захарова обвини още британската страна, че е използвала вътрешни правни механизми, за да прикрие фактите, с които разполага. Тя определи разследването като непрозрачно и нетранспаренто, с предварително определени резултати:
Целта бе една и тя бе очевидна от самото начало - да бъде очернена Русия и нейното ръководство. И в тази форма трябва да кажем, че тази меко казана форма на разследване не беше нито прозрачна и правилна както за руската страна, така и за британската общественост.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по-рано днес заяви, че Москва не се интересува от заключенията на британското разследване, а депутати от руската Дума нарекоха "безсъдържателни" обвиненията, идващи от Лондон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44