Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„България е под натиск да стане „фронтова линия“ срещу бежанците“, пише СЕГА. „Идеята България да се превърне в първата защитна линия на Европейския съюз срещу нелегалното влизане на мигранти набира сила в част от страните-членки на Съюза. Заедно с Македония, страната ни е разглеждана като възможна „резервна гранична система“ на ЕС. Причината е неспособността на Гърция да се справи с бежанския проблем и опасността Турция да пусне отново мигрантите през границите, след като Брюксел се бави с отпускането на 3 милиарда евро помощ за Анкара“, обяснява вестникът. „Засега създаването на резервната гранична линия се лансира основно от Унгария и Чехия, но не е ясно какво точно имат предвид - дали да бъде подсилена южната граница на България и Македония с чужди граничари, или двете държави да се превърнат в буферна зона“, допълва СЕГА.
„400 банди вършеят из страната“, пише НОВИНАР на първа страница. „Крими контингентът в България се е увеличил през миналата година. В края на 2015 на територията на страната са действали около 400 престъпни банди с над 2 хиляди членове“, докато през първата половина от годината те са били около хиляда и двеста, пише вестникът, цитирайки шефа на ГДБОП.
„Мечтата на много деца да ходят на училище без учебници е на път да се сбъдне“, твърди СТАНДАРТ. „Късметлиите ще са петокласниците догодина. Поне през първия срок те най-вероятно ще учат история без учебници. Причината е, че издателите няма да смогнат да издадат новите пособия, съобразени с промените в програмата. Според нея в пети клас вече няма да се изучава българска, а световна история. В просветното министерство вече обмислят варианта уроците да се учат по записки. Според министър Тодор Танев подобна ситуация не е проблем. „Важното са не толкова учебниците, които са средство за самоподготовка, колкото това как самите учители преподават“, заяви Танев, цитиран от вестник СТАНДАРТ.
„Пада тайната за парите на големците“, обявява ТРУД. „Заплатите и бонусите на началниците в Българска народна банка, Националния осигурителен институт, Националната здравноосигурителна каса и другите публични институции вече няма да са служебна тайна. Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов спечелиха дело във Върховния административен съд и вече всеки може да поиска и получи тази информация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44