Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Субатомен памфлет – що е то?

Снимка: mytwostotinki.com

Аворката на книгата за възрастни и деца, интересуващи се от трансдисциплинарно мислене „Котката на Шрьодингер – субатомен памфлет в реално време“, се нарича Милена Николова. Родена е в София и израснала в България, Германия и Швейцария. Пише на български, немски и английски. Завършва американистика и скандинавистика в Берлинския университет „Хумболт“. Милена Николова работи като журналист в областта на съвременното изкуство и като преводач и постпродуцент на игрални филми. Художници на книгата са цялото семейство Виктор Мухтаров, Тита Койчева и Сава Мухтаров.
Котката на Шрьодингер е мисловен експеримент от квантовата механика, представен от Ервин Шрьодингер през 1935 г., с цел да покаже, че пренасянето на понятия от квантовата механика в макросистемите, например обекти с размерите на котка, създава неочаквани проблеми
, се пояснява в книгата. Котката, главен герой в нея, освен влечение към науката и неочакваните й връзки със света наоколо, се увлича от римите и обича свободата да прескачаш в различни светове, както в различни дворове. Парадоксалната ситуация на котето, (което само по себе си е само една парадоксална мисъл на един учен) го подтиква към самоанализ на много различни нива. Оказва се, че състоянието на междинност и неопределеност има своите предимства, пише в анотацията на книгата. Мяу, казва котката и съобщава някой закон на физиката, но не буквално, а в шеговита форма. Едва ли може точно да се обясни и разкаже тази странна и иронична книга. Най-добре е да се опитате да вземете участие в този мисловен експеримент и тогава да усетите ще има ли ефект върху вас. Премиерата на „Котката на Шрьодингер – субатомен памфлет в реално време“ ще бъде в сряда, 27 януари, от 19 часа, не носете живи котки, защото там ще получите „загадъчният отговор на котето“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.