Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платеният годишен отпуск остава 20 работни дни

Снимка: БГНЕС

Депутатите не увеличиха платения годишен отпуск от 20 на 25 работни дни, като не приеха на първо четене промени в Кодекса на труда. Промените, внесени от депутата Георги Кадиев, бяха мотивирани с данни, че повече от половината българи страдат от стрес на работното място. От 148 гласували депутати – "за” бяха 16, по 66 бяха "против” и "въздържал се”. 

Мотивите против изрази Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт:

Това предложение е не просто популистко, това предложение е опасно за българската икономика. Пет работни дни увеличаване на отпуската са една четвърт от работния месец.

Георги Кадиев репликира:
Аз самият съм собственик на компания, в която работят 30 души. Аз също трябва да предвидя как ще им намеря мястото на тези хора, когато излязат в отпуска и кой ще ги замества, но съм си дал сметката, че повече почивни дни означава повече мотивация през останалото време на годината, когато работят.

На първо четене депутатите решиха още организация на работниците и служителите да може да се нарече "национално представителна", ако има поне 50 хиляди членове. С намаляване на броя на представителността на синдикатите парламентът на практика връща старото положение отпреди 2012 година. Депутатите подкрепиха поправката с мотива, че критерият за общ брой членове е необосновано завишен, тъй като не отговаря на актуалното състояние на пазара на труда. Одобрено беше и облекчение за работодателите. Занапред те ще бъдат признавани за национално представителни, ако имат най-малко 1 500 членове, които разполагат с общо 50 хиляди работници или ако имат 100 хиляди служители, наети по трудов договор.

Промените ще позволят и на социалните партньори с по-малко членове да станат национално представителни и да участват в националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Междувременно председателят на Народното събрание Цецка Цачева съобщи, че Полина Карастоянова е била освободена по собствено желание от поста на заместник-председател на парламентарната група на Патриотичния фронт и на нейно място е избран Борис Ячев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44