Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграцията, бежанската криза и международния тероризъм ще обсъжда ПАСЕ

Снимка: europarl.europa.eu

Миграцията и бежанската криза в Европа, международният тероризъм и функционирането на демократичните институции в Полша ще бъдат обсъждани на зимната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която се открива днес в Страсбург.

Редовната зимна сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е в рамките на шестмесечното българско председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Затова с интерес очакват обръщението на българския президент Росен Плевнелиев утре и на външния ни министър Даниел Митов днес. В качеството си на председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа Даниел Митов ще направи обръщение и ще отговаря на въпроси в 16 часа, българско време.

Сесията отново започва под знака на разминаването между Страсбург, като своеобразна европейска столица на човешките права, и Москва, защото Руската федерация не е подала акредитации на своите парламентаристи навреме, за откриването на сесията днес, стана ясно от писмото, изпратено от председателката на ПАСЕ. Руските пълномощия бяха ограничени от април 2014-а година, след анексирането на Крим.

Международният тероризъм е във фокуса на зимната сесия с два специални доклада, за чуждестранните бойци в Сирия и Ирак и за това, как борбата с международния тероризъм да зачита ценностите на Европа. Очаква се Арлен Дезир, държавният секретар по европейските въпроси на Република Франция, да вземе участие в общото разискване. Още днес, в началото, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще избере и своя нов председател за срок от една година, с право да бъде подновен еднократно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44