Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ бавно се отърсва от историческата зимна буря

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Източното крайбрежие на Съединените щати започна да се възстановява от историческата зимна буря, която блокира региона през почивните дни. Според АП броят на жертвите е поне 29. Сред причините за фаталния край на пострадалите са катастрофи, отравяне с въглероден моноксид и сърдечни удари по време на изриване на снега. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио коментира, че бурята е била почти най-лошата, която градът е преживявал.

Равносметката в Голямата ябълка е, че със 72,6 см снежна покривка в Сентръл парк, това е втората най-голяма буря от 1869 година насам. Във Вашингтон най-много е натрупало в Националната зоологическа градина. Там покривката е била 57 см.

Снегът, наложил обявяване на извънредно положение в над 10 щата, спря в събота през нощта и в неделя течеше усърдно почистване на улици в подготовка за трафика в понеделник сутрин.

Отсечката на магистралата "Пенсилвания Търнпайк" около Питсбърг бе частично възстановена, след като повече от 500 коли, автобуси и камиони бяха блокирани в отсечка от няколко километра.

През уикенда в пет щата е натрупало около 90 см сняг. Общо над 85 милиона бяха засегнати, като в един момент към 300 хиляди останаха без ток.

Броят на отменените полети от петък досега е над 12 хиляди. В края на неделния ден имаше ограничен брой полети от Ню Йорк Сити, Балтимор и Филаделфия. В следващите няколко часа се очаква да се възстанови напълно редовното обслужване на летищата.

За някои натрупалият сняг даде повод за забавление. Повече от 600 души се събраха в Балтимор за бой със снежни топки след покана в социалните мрежи. В същото време на хълма на Американския конгрес във Вашингтон беше вдигната забраната за пързаляне с шейни и това привлече много граждани да се спуснат по импровизираните писти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44