Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водопадите в района на Кюстендил се превърнаха в ледена атракция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водопадите в областта на Кюстендил са сковани в лед. Студът превърна в атракция за туристите два от най-известните водопади на Югозапада. Това са 72-метровият Скакавишки водопад край кюстендилското село Полска Скакавица и водопадът при село Овчарци в Рила, спускащ се по 35 стъпала, от които най-долното е високо 6 метра.

В средата на зимата туристите, посетили през уикенда двата феномена, са очаровани от гледката.

Температурата на карстовата вода на Скакавишкия водопад е 6 градуса, температурата на въздуха последната седмица обаче е минус 15 - минус 20 градуса, няма как да не замръзне, коментира кметът на селото Емил Димтров.

Обледен отвсякъде, водопадът е предпочитана дестинация, макар и да е трудно да се достигне през навалелия около 50 сантиметра сняг. С кола е невъзможно по черните пътища и подходи, единствената връзка е с влак до една от двете спирки в Полска Скакавица - нататък пеша, поясниха туристи. 

До подножието на Овчарченския водопад се стига лесно по екопътека и дървени стъпала. Целият улей е в лед, по пътеката има няколко нападали дървета, което затруднява придвижването, но добре тренираните се справят, каза природозащитникът и еколог кюстендилецът инж. Севделин Атанасов, организирал изкачване до водопада над с. Овцарци в неделя.

Местните не крият, че водопадът е голямата забележителност, заради която се развива туризмът. В началото на лабиринта е изградена и тепавица, която при по-топло време се ползва от клиенти за изпиране на черги, губери, одеяла, така местен човек развива регламентиран бизнес с кристално чистите води от ската на Рила. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44