Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брутният вътрешен продукт на Русия през 2015 година е намалял с 3,7 на сто

Брутният вътрешен продукт на Русия през 2015 година е намалял с 3,7%.                

Като основна причина за спада руската държавна статистическа агенция "Росстат" посочва удара, понесен от енергийно зависимата руска икономика от рекордния спад в световните цени на петрола. Посочената цифра съвпада с по-ранните приблизителни оценки на руското министерство на икономиката, цитирани от президента Владимир Путин на годишната му пресконференция в средата на декември миналата година.

В същото време икономическият ръст на Русия ще се възстанови към края на тази година или в началото на 2017 година. Това прогнозира ръководителят на Руския съюз на промишлениците и предприемачите Александър Шохин. Той коментира още, че макар и желанието на колегите му 2016 г. да бъде база за възстановяване и икономически ръст, това едва ли ще стане. Според него оценките за икономическия ръст на Русия се колебаят около нулата и малко под нея и всичко ще зависи от това какво ще случи с цената на петрола на световните пазари, с която бюджетът ѝ е толкова силно обвързан.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44