Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европол: Много е вероятно "Ислямска държава" да организира нови операции в Европа

Спецзвено за борба с тероризма ще наблюдава пропагандата в интернет и трафика на оръжия

| обновено на 25.01.16 в 16:20
Снимка: europol.europa.eu

Много е вероятно "Ислямска държава" и други екстремисти да организират нови и големи операции в Европа след атаките в Париж миналата година. Това съобщи полицейската агенция на ЕС, цитирана от Ройтерс.

В доклада на Европол се казва:

Имаме всички основания да очакваме, че "Ислямска държава" или вдъхновени от ИД терористи, както и други религиозно вдъхновени терористични групи, отново ще предприемат терористична атака някъде в Европа, по-специално във Франция, с намерението да причинят масови жертви сред цивилното население. Това е в допълнение на заплахата от самотни нападатели, която не е намаляла.

Европейската полицейска служба откри официално в Холандия специализирано звено за борба с тероризма. Антитерористичният център на Европол беше представен от неговия директор Роб Уейнрайт в рамките на срещата на вътрешните министри от ЕС в Амстердам. Центърът ще събира и споделя разузнавателна информация между 28-те държави в Съюза за заподозрени терористи, като вече над 30 експерти работят по случая с атентатите в Париж от миналата годна, уточни Уейнарт:

Хората работят непрекъснато по огромния масив разузнавателни данни, които пристигат за отговорните извършители на ужасните атаки в Париж. Центърът ще се занимава по-специално с наблюдение на пропагандата в интернет, финансовите потоци и трафика на оръжия за терористите и ще дава оперативна помощ на разследващите национални власти в много държави, където има заподозрени чуждестранни бойци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44