Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Независимостта на медиите и езикът на омразата - приоритет на българското председателство на Комитета на министрите на СЕ

Постмониторинговото наблюдение на България трябва да отпадне, смята Даниел Митов

| обновено на 26.01.16 в 11:49
Снимка: БГНЕС

Независимостта на медиите и преодоляването на езика на омразата е един от приоритетите на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Това заяви българският външен министър Даниел Митов след заседанието в Парламентарната асамблея:

Ние организираме няколко форума, на които ще се обсъжда езика на омразата и как да бъде ограничаван. Аз няма какво да коментирам. Българските граждани виждат, какво се лее всеки ден, безотговорността, с която се хвърлят обвинения или се атакуват хора именно по конюнктурни причини. Език на омразата, който всъщност води до изкривяване на реалността и не е нужен никому.

Даниел Митов се надява тази година да е последният доклад от наблюдението над България, който отделно от Европейската комисия прави и Съветът на Европа.

На брифинг след заседанието българският външен министър подчерта, че трябва да отпадне постмониторинговото наблюдение на България в областта на медиите, антикорупцията и върховенството на закона от страна на Съвета на Европа:

Ние сме единствената държава, която е член на Европейския съюз и в която съществува все още такъв механизъм. Редно е, с оглед на реформите, които правим в момента, да започне ясно обсъждане за това България да излезе вече от фаза на постмониторингов диалог.

За последния доклад, разпространен от Съвета на Европа и правозащитната организация "Хюман райтс уоч", за практики по българската граница, които противоречат на принципите на човешките права, външният министър уточни:

Каквото има да се разследва, трябва да се разследва. "Хюман райтс уоч" са добре дошли, за да ни кажат какво има. Нашите гранични полицаи и хората, които работят по границите, винаги са добре инструктирани за това, какви са им задълженията и правомощията и докъде те могат да стигнат.

На въпрос на германски ляв парламентарист относно продажбата на българско оръжие в Сирия, министър Митов отговори:

Когато става въпрос за търговия с оръжие, българската държава прави всичко според конвенциите, към които ние сме се присъединили, и през лицензирани търговци. Нашата първа и основна цел е да решим конфликта в Сирия. Правителство, избрано от сирийските граждани на свободни, честни избори под егидата на ООН, е наша цел. Българският интерес не е в това да подпомагаме някого с оръжие.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44