Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

"Only You" - Платърс

Снимка: Архив
Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме една група, която има 40 успешни сингъла в периода 1955 - 1967, сред тях четири стигат първа позиция в Билборд Хот 100.
"Platters" определено са една от най-добрите вокални формации от ранната "фаза" на рокенрола или по-точно от онези, които осъществяват прехода от така-наречените "тин пан али" (Tin Pan Alley) времена към задаващия се нов огнен стил. След няколко смени (както в повечето групи) "Платърс" откриват оптималния си състав от четирима мъже и една дама, всички прекрасни певци, като водещ вокал е Тони Уилямс. Те са "пионери" в много отношения, защото са една от първите "черни" или афроамерикански групи, които правят толкова голям пробив и на практика в края на 50-те години са може би най-успешният подобен състав в света.

Днес ги слушаме с една песен, която не е писана за тях, но именно в тяхно изпълнение попада в списъка на "Незабравимите". Нарича се Only You (and you alone). Platters я записват два пъти - през 1954 за Federal Records, и година по-късно - за новата компания, с която подписват договор. Първият вариант излиза на пазара без особен успех, но вторият - вторият се превръща в колосален успех, при това заради една "грешка". Групата репетира дълго време, търсейки успешната формула, но все не им се получавало, когато един ден, докато си пеели в колата, Тони Уилямс направил една извивка на O-ooh Only You, защото гласът му "отказва" и всички "умрели от смях", но когато и на репетициите става така и го чуват, започва да има харесва и така "дефектът се превръща в ефект", а Only You "се изстрелва" на първа позиция в класациите за ритъм енд блус, става пета в Билборд Хот 100 (побеждавайки друга версия на същата песен на "Хилтопърс") и е втората най-успешна песен на "Платърс" за всички времена!

Приятно слушане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.