Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Спирането на "Южен поток" не е било посрещнато еднозначно от всички страни в ЕС

Не Русия намали търговско-икономическите отношения с България, уточни той

| обновено на 26.01.16 в 15:21
Снимка: Николай Кръстев

Спирането на проекта "Южен поток" не е било посрещнато еднозначно от всички страни в Европейския съюз, въпреки решенията на Еврокомисията. Позицията е на руския външен министър Сергей Лавров, която той заяви по време на годишната си пресконференция. 

Той коментира повече от два часа и половина пред  журналисти теми от международния дневен ред през изминалата 2015 година и очакванията за 2016 година. Лавров постави акцент върху конфликта в Сирия, мирните преговори, които се очакват скоро да започнат между опозицията и режима в Дамаск, както и реализирането на Минските споразумения 2, които поставиха край на конфликта в Източна Украйна през 2015 година. Между темите от миналата година Сергей Лавров коментира и руско-българските отношения, които, според него, са много близки и допълни, че страните ни винаги са били свързани както в исторически, така и в културен план. 

По отношение на икономическите проекти Лавров каза, че не Москва е била инициатор на прекратяването на общите икономически проекти: 

Русия никога не е била инициатор на намаляването на търговско-икономическото и всяко друго сътрудничество с България. Това се отнасяше и за проекта "Бургас-Александруполис", от който България излезе едностранно и АЕЦ "Белене", и "Южен поток". Както призна Бойко Борисов, Брюксел не позволи да се строи "Южен поток".

Министърът на външните работи на Русия свърза прекратяването на “Южен поток“ с другия енергиен проект на Москва в Европа “Северен поток 2“. Той каза, че мотив за него, както и за “Южен поток“, е бил ненадеждността на транзита на газ през Украйна за Европа.                                                                      

Лавров коментира и ролята на кюрдите в конфликта в Сирия. Той обясни, че Москва им е помагала, но винаги чрез правителствата на Сирия и Ирак:                                                                                                         

Безусловно кюрдите сега са много, много ефективен отряд в борбата с така наречената "Ислямска държава". Ние отчитахме потребностите на кюрдите и когато им помагахме с руско въоръжение в борбата с ИДИЛ това винаги го правехме през централните власти както в Сирия, така и в Ирак, където живеят кюрди, воюващи срещу терористичната групировка.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44