Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-нисък праг за представителство на националните организации на работниците

Снимка: интернет
Синдикатите трябва да имат 50 хиляди членове, за да са национално представителни, реши парламентът. Досегашното изискване за 75 хиляди  беше отхвърлено след второто гласуване на промени в Кодекса на труда.

Мнозинството не прие предложението на социалната комисия от вчерашното й заседание за общо не по малко от 30 хиляди работници във всички работодателски организации, за да могат те да са национално представителни. Така остана текста на вносителя. Занапред работодателските организации да обединяват не по малко от 1 500 браншови или отраслови структури и предприятия и общо не по малко от 50 хиляди работници и служители.

Корнелия Нинова от БСП упрекна управляващите, че внасят промените в последния момент:

В последният момент се внася предложение от група народни представители. След 24 часа това предложение се променя от същата група народни представители от ГЕРБ и Реформаторите. След по малко от 24 часа и гласуване в комисията то отново се променя за трети път. Вашите решения се диктуват от конюнктурни срещи и разговори. Това е оценка на бизнеса от доклад в края на 2015 година. Вие нямате собствено мнение, а вземате решения под диктовка и в лобистки интереси.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44