Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джони Кеш - "I walk the line"

Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме Джони Кеш. Първоначалната асоциация при споменаването на неговото име е "кънтри"-то, но той "покрива" много голяма музикална територия - от рокендрол, през рокабили до блус.

Гласът на Джони Кеш е изключително характерен - нисък, на границата между баритона и баса. Животът му преминава през какви ли не перипетии, проблеми със "страничните" ефекти на известността, за да се стигне до брака му (втори за него, трети за нея) с певицата Джун Картър (която се оказва далечна братовчедка на Джими Картър и впоследствие американският президент и двойката Кеш/Картър споделят истински приятелски отношения).

Но засега ние ще се "спрем" на 1956 година. Тогава Джони Кеш записва за първи път  "I walk the line". Успехът не идва веднага, затова пък  "I walk the line" става първата песен на Кеш, която става номер едно в Билборд и продажните й надминават 2 милиона. Тя е част от едноименния албум, а през 1970 "играе главна роля" във филма с Грегъри Пек.

В по-близките до нас години пък дава името на биографичния филм за живота на Джони Кеш, в ролята на когото по един невероятен начин се превъплъщава Хоакин Финикс.

И ето го сега - Джони Кеш, наричан "Man in Black", заради характерния си и неизменен начин на обличане на сцената (винаги в черно) с "I walk the line".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.