Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Деконструкция” предизвика остра дискусия в Комисията по култура и медии

Снимка: Ани Лозева

Сваленото от ефира на програма "Хоризонт" на Българското Национално радио (БНР) предаване “Деконструкция” на журналиста Петър Волгин предизвика остра дискусия в парламентарната комисия по култура и медии.

По желание на “БСП Лява България” депутатите от Комисията поканиха на изслушване генералния директор на БНР Радослав Янкулов и Георги Лозанов, председател на Съвета за електронни медии (СЕМ).

В началото на заседанието независимият депутат Велизар Енчев възрази, че Волгин не е сред поканените. Като допълнение към това, Лозанов уточни:
Процедурата, по която съм извикан, е в нарушение на независимостта на Съвета за електронни медии.

Въпреки това председателят на СЕМ посочи, че е се е явил в парламента заради лично решение.

Лидерът на левицата Михаил Миков попита Лозанов защо говори за трайни нарушения в работата на "Деконструкция", без да се аргументира:
СЕМ, който е органът, не е вземал такова решение. Председателят си е позволи да сугестира с официална позиция, която не е позиция и констатация на база Закона за Съвета за електронни медии.

В отговор председателят на медийния регулатор обясни, че има констатирани нарушения в работата на предаването, които са отразени в много доклади, приети от СЕМ и отново повтори, че липсва плурализъм:
И това въобще не е само мое лично мнение, а е мнение на целия Съвет за електронни медии.

"Деконструкция" е било свалено от ефира в резултат на последния наложен акт от СЕМ на радиото от 17-и декември, посочи генералният директор Радослав Янкулов:
Можем да приемем, че актът на Управителния съвет на БНР, с който беше свалено предаването "Деконструкция" от програмната схема на програма "Хоризонт", беше заради капката, която преля в чашата.

Янкулов напомни, че от БНР многократно са правили забележки за работата на "Деконструкция".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44