Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

"Besame Mucho"

| обновено на 29.01.16 в 17:01

Днес ще слушаме една песен от 1940 година, която със сигурност и днес всеки може да затананика и се счита за най-популярната мексиканска песен в историята.

Написана е от една дама с много интересна история - Консуело Веласкес. Умира почти на 90 години през 2005, тя от съвсем малка свири на пиано, изгражда кариера на концертираща пианистка, изнасяла е рецитали и е свирила с оркестър в най-големите зали в Мексико. Постепенно започва и да пее, и да пише музика - автор е на редица превърнали се в испански стандарти, песни. Била е изключително популярна и влиятелна в Мексико, била е депутат, оглавявала е различни организации, включително местната Асоциация на музикалните дейци, избирана е за вицепрезидент на Международната федерация на авторите на музика и танц.

"Besame Mucho" тя написва, повлияна от музиката на големия испански композитор Енрике Гранадос. Емилио Туеро я записва пръв, но Лучо Гатика я прави известна. Следват стотици версии, вред които се откроява тази на Бийтълс, но също и Джими Дорси, Бил Еванс, Хулио Иглесиас, Жоао Жилберто, Сезария Евора, Луис Мигел... Пласидо Доминго получава Грами, изпявайки я през 1982.

Една наистина "незабравима песен" на 76 години, която продължава да "флиртува" и да моли за целувки!






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.