Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия ще набележи мерки за обезопасяване на джамията "Фетих Мехмед" в центъра на Кюстендил

Снимка: БГНЕС

Назначена е комисия, която ще огледа състоянието и ще набележи мерки за обезопасяване на джамията "Фетих Мехмед" в центъра на Кюстендил, съобщи кметът на града Петър Паунов. От Общината се надяват на съдействие от Министерство на културата.

Строената през 16 век джамия е с разрушен корпус, многократно е укрепвана, но състоянието ѝ е лошо. Върхът на високото към 36 метра минаре е наклонен близо три сантиметра на изток, констатираха експертите. Джамията е държавна собственост, а теренът е общински. Наложително е да бъде обезопасена, а ако се наложи, ще бъде демонтирана част от нея. След обезопасяване и укрепване може да се кандидатства с проект и тя да бъде превърната в музей, допълни кметът Паунов. Той припомни, че след решението на Върховния касационен съд дупничани си запазват бившата джамия, била някога конак и затвор, а сега арт център с изложбена зала. Под джамията е имало християнски храм в чест на Свети Харалампий.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44