Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Илин: Терористи от Балканите, воюващи за ИДИЛ в Сирия, се опитват да проникнат в Европа и Русия

Терористи от балканските държави, воюващи на страната на ИДИЛ в Сирия, се опитват да проникнат в Европа и в Русия. Това обяви първият заместник-ръководител на Националния антитерористичен комитет на Русия - Евгений Илин. По думите му в страната е преодолян пикът на заминаващи доброволци да се бият на страната на ИДИЛ в конфликта в Сирия. 

Вербовчиците от  страната на крайното ислямитско движение ИДИЛ са засилили през последно време дейността си в Русия, обявиха от Националния антитерористичен комитет.   Според тях в ИДИЛ има цяло подразделение, което планира и подготвя провеждането на терористични операции за Русия. То е съставено от представители от Северен Кавказ. Това е така наречения “кавказки батальон”, които е известен на руските специални служби.

Националният терористичен комитет е пресякъл два опита за терористични атаки преди време  на територията на Русия. През 2015 година са били неутрализирани 150 терористи и 40 ръководители на терористични банди. Иначе вербуваните за участие в гражданската  война в Сирия на страната на ИДИЛ биват прехвърляни основно през международното летище в Истанбул, откъдето биват отново подлагани на проверка, след  което с коли на радикалната групировка се отправят към турско-сирийската граница, където се включват в редовете на терористичните отряди. 

На въпрос на БНР дали има информация за доброволци от балканските държави, които воюват в Сирия и дали да могат да извършат самоубийствени атентати в Европа, Евгений Илин отговори:

Информация за присъствието на бойци от територията на Балканите постъпва и от специалните служби както от балканските държави, така и по линия на  руските специални служби. Действително се създават условия за проникването на тероризъм на територията на Европа и оттук по този "балкански път" съответно в Русия.

Според Илин в Москва има загриженост от проникването на терористи освен към Европа, но и към Русия. Националният антитерористичен комитет на страната  е готов на двустранна основа да сподели данните от информационната си банка с българските си колеги, като ще очаква този процес да бъде взаимен.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44