Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реликви от Опълчението показват в Славейковото училище в Търговище

Музей "Славейковото училище"
Снимка: архив

Униформа на опълченски унтерофицер, отличителни знаци, ордени и медали, грамоти и свидетелства на опълченци са част от експонатите в изложбата "За свободата на България" в Търговище. Тя е открита по повод 138-ата годишнина от освобождението на града от османско владичество.

В изложбата в Славейковото училище са представени експонати от Националния военно-исторически музей и музея в Търговище, разказа историкът Йорданка Петкова.

В изложбата ще видите наистина реликви от Руско–турската война и по-точно от Опълчението. Ето това са наши музейни ценности, наши скъпи реликви. Това са документи и материали на наши опълченци, ето медалите на Иван Цачев и неговата патронна чантичка, ще видите и личния тесак /дълъг двуостър нож, подобен на кама/ на Велико Филипов. Друга наша уникална ценност е знамето на Първата българска войскова част в новоосвободена България  на което буквално е извезано – „Българска земская войскя – 1878 година, Ески Джума“. Искам да обърна внимание, че това е единственото знаме в България, което е запазено в оригинал.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44